Maker: Karin Kuik

Titel: De lichtheid van het dagelijkse bestaan

Onderzoeksthema was mijn fascinatie voor de lichtheid van het bestaan.

In mijn zoektocht kwam ik een foto van het Alvin Ailey American Dance Theater uit 1995 van fotograaf Annie Leibovitz; dansers in beweging. Het dansen ziet er licht uit, maar om dit te kunnen is heel veel training en inspanning nodig.

Vertaald naar organisaties: je hebt een bepaalde mate van choreografie nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. De beweging is voorwaarts, gericht op de toekomst. Maar wel met een zekere lichtheid: ruimte geven aan ervaren, professionele dansers om de beweging erin te houden.

Vogels staan voor mij symbool voor luchtigheid, beweeglijkheid, vlugheid en geringe zwaarte. De drie meeuwen vliegen mee met de dansers, maar stralen ook een zekere dreiging uit. Door dreiging, bijvoorbeeld de coronacrisis, komen organisaties vaak in een positieve verandering om te kunnen voortbestaan. Creativiteit van medewerkers krijgt dan opeens meer ruimte.

Mijn uitdaging als beginnende glaskunstenaar was om deze twee symbolen in een voor mij nieuwe techniek toe te passen. Glas past goed bij het thema: het is een stevig en weersbestendig materiaal maar laat tegelijkertijd het licht door.

Daarnaast presenteerde ik onder de noemer Kijk mij nou in een kijkdoos & poster andere symbolen die mij lichtheid in mijn dagelijks bestaan geven. Door zelf daarnaar te kijken, ervaar ik lichtheid.

karinkuik@upcmail.nl
0643796304

Adviseur beleid & kwaliteit