Geweld 1 | Geweld 2

In het najaar van 2013 bezocht ik voor de derde maal Gambia, waar ik twee weken werkte als teacher trainer op basisscholen en het Gambia College. Omdat de pont naar de North Bank over de daar 10 km brede monding van de Gambia rivier was uitgevallen, reisde ik met een piroque. Dat is een grote, gammele motorsloep waarin zo’n honderd mensen met hun bagage kunnen zitten, veelal zonder zwemdiploma en zonder zwemvest. Er is geen steiger. Kleine mannetjes, veel lichter dan jij, dragen je op hun schouders door het water naar de boot. Als toubab kreeg ik ondanks mijn vier zwemdiploma’s natuurlijk wel een zwemvest. Ik zag de angst in de ogen van mijn medereizigers. Ik voelde me zowel meer verbonden met als meer afgescheiden van hun dan ooit.

De bootverbinding Banjul-Barra is de hoofdtransportader van Gambia. Chaos. Geweld 2 pur sang.

Op de Gambiaanse scholen moest ik twee weken lang improviseren in een voor mij ‘oeverloze’ situatie. Geen dag was te voorspellen, de cultuur was onbekend voor me, en we hadden maar weinig overlappende beelden en taal over kinderen, onderwijs en lesgeven. Het kwam aan op open en onbevangen in het moment werken. Op mijn sensitiviteit en een voortdurend bewust uitgesteld oordeel – terwijl ik me wel bewust bleef van mijn ‘brillen’. Terug in Nederland moest ik welhaast opnieuw wennen aan mijn werk: voor onderwijsorganisaties en professionals die gebukt gaan onder eveneens ‘oeverloos’ Geweld 1. En besefte ik hoe geweld-ig ‘Gambia’ me heeft doen groeien in mijn vak.

Leerplaats I

Ady Hoitink – Aanjager, verbinder en conceptversterker voor innovatie en inclusie in onderwijs en wijk. Buro Verschillig

E-mail: a.hoitink@ziggo.nl
Telefoonnummer: 06-55137717
LinkedIn
Twitter: @Adyhoi
Website Buro Verschillig